Mijn naam is Tiny Donkers, geboren en getogen in Nijmegen, nu woonachtig in Beuningen (Gld). Nummer 12 uit een gezin van 13. Een groot gezin dus waar altijd wel een aanleiding was om te fotograferen. Verjaardagen, doopfeesten, communiefeestjes en natuurlijk bruiloften genoeg. De eerste trouwreportages maakte ik voor familieleden.

 

Als fotograaf kom ik nog uit het analoge tijdperk. Ooit begonnen met een Praktica spiegelreflex camera en natuurlijk een donkere kamer. Vanaf het moment dat fotografie digitaal werd groeide mijn interesse nog meer. Het begon met een Sony 3.1 megapixel compact cameraatje. Leuke camera om wat mee te experimenteren, maar een digitale spiegelreflex met de nodige objectieven was toch wel een grote wens. Helaas was toen die wens voor mij onbetaalbaar.

Mijn geduld werd beloond, de camera’s werden niet alleen beter, maar ook (voor mij) betaalbaar. Inmiddels ben ik in het bezit van professionele (Canon) spiegelreflex camera’s met natuurlijk een paar mooie lenzen. Ruim voldoende om samen met een dosis creativiteit een mooi product te maken. Als fotograaf heb ik mijn kennis opgedaan door onder meer het volgen van diverse opleidingen, workshops en cursussen. En natuurlijk door vooral veel te fotograferen en te lezen over fotografie.

 

Wat fotografeer ik nu het liefst? Dat is een vraag die me regelmatig gesteld wordt en waar ik moeilijk antwoord op kan geven. Als ik de natuur in ga om b.v bloemen of paddestoelen te fotograferen vliegt de tijd voorbij en vergeet ik (bijna) alles om me heen. Heel ontspannend dus. Als ik als familiefotograaf bij mensen thuis kom om hun gezin, kinderen of hun huisdieren te fotograferen, heb ik plezier voor twee. Ik geniet elke minuut en kan uiteindelijk het gezin blij maken met een paar mooie prenten. Als ik fotografeer op een bruiloft, voel ik me een topsporter. Vele uren hard werken en op alles en iedereen allert zijn. Er mag geen moment aan me voorbij gaan, ik mag niets missen. Ik moet snel op elke situatie inspelen om een mooie foto te schieten.  Een receptie, (donkere) kerk of een zonnig park, zijn locatie's waar ik zoal mee te doen heb. Elke locatie vraagt weer om een andere techniek. Topsport dus!

 

Wat ruim 40 jaar geleden begonnen is met kiekjes maken, is gaande weg fotograferen geworden. Iets wat in mijn beleving een wereld van verschil is.  Na ruim 40 jaar blijft het uitdagend en boeiend en kan ik er nog steeds geen genoeg van krijgen.